ArvebroMörck

allehanda åsikter om utbildningspolitik, familjepolitik, feminism, liberalism, sociallism, snällism och annat som kan vara värt att tycka om. Det finns de som känner oss och menar att vi är ganska lika och för att facilitera sammanblandning tycker vi att det är enklare att skapa en gemensam blogg istället för två olika

Share

Tuesday, August 21, 2007

Elit planerars inte fram

På dagens Brännpunkt i Svd går de tre rektorerna från lärosätena i Sydost i polemik med universitetskanslern Anders Flodström. Debattinlägget som kunde varit något starkare är ändå värt att ägna några rader, undertecknarna är välmeriterade och insatta i den svenska högskolans problematik.

De tar helt korrekt upp att det är fullkomligt orimligt att tro att vi kan skapa fem forskningsuniversitet i sverige med den spets som behövs för att nå den absoluta toppen på världens rankinglistor. Pengarna är inte en i närheten av att räcka till det. Titta på Harvard med 3 miljarder US dollar i intäkt per år. Titta på Penn State med sina 3.4 miljoner (rättelse: miljader inte miljoner - måste hålla rätt på alla nollor)dollar . Titta på Oxford med sina 600 miljoner pund. Titta på Uppsala med sina 4.2 miljader kronor. Uppsala slår Penn State. Penn State är inte ett Ivy leauge universitet. (Det är förvisso en sportsgrej så det är skit samma). Penn State slår trots detta de svenska universiteten i de flesta rankingarna.

För det första så är det inte en fråga om organisation. Det är en fråga om pengar och det har Anders Flodström missat helt i sitt inlägg. Att slå samman alla de universitet som fanns i Sverige innan de senaste 4 kom till skulle samla 75-80% av fakultetsanslagen och det skulle vara konkurrenskraftigt internationellt. Men det tror jag ingen vill försöka sälja. Lägg till de nyaste och få ihop 90 %.

Den som jagar stora landvinningar för forskningsfinansiering får dåligt utbyte om högskolorna brandskattas.

Vad är skillnaden då? De uppräknade universiteten har konkurrensfördelar i form av donationer, alumnisystem och inte minst i form av fast egendom. Alumnisystemen i kombination med skatteregler som uppmuntrar filantropi ger ett inflöde av fonder. Den fasta egendomen ger en bas att stå på, ett oberoende som är starkt och inte minst skapar det möjlihet att när lärosätet står inför vetenskapliga genombrott kraftsamla med ekonomisk bas i egendomarna.

Att flytta boxar i det svenska högskolelandskapet kommer inte vara nyckel tillframgång för den som vill skapa en stark forskningsnation.

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home

Google
Bloggtoppen.se Reggad på Commo.se BlogRankers.com