ArvebroMörck

allehanda åsikter om utbildningspolitik, familjepolitik, feminism, liberalism, sociallism, snällism och annat som kan vara värt att tycka om. Det finns de som känner oss och menar att vi är ganska lika och för att facilitera sammanblandning tycker vi att det är enklare att skapa en gemensam blogg istället för två olika

Share

Wednesday, June 27, 2007

Jämställdhet kommer inte gratis

I dagens Svenska dagbladet har man jämfört hur regeringens "nya" utnämningspolitik ur ett jämställdhetsperspektiv med den förra regeringen. Jämförelsen är självklart haltanade eftersom den nuvarande politiken egentligen bara har funnits i några månader, medan den gamla bygger på en tradition sedan flera hundra år tillbaka. Det går dock att konstatera att den nuvarande regeringen inte heller har lyckats med att rekrytera lika många kvinnor som män till statens toppositioner. Detta visar dock inte att den nya politiken är skulle vara kontraproduktiv ur ett jämställdhetsperspektiv. Egentligen är det mer intressant att Sverige under perioden 2000 till 2005 inte lyckades rekrytera en högre andel kvinnor, med tre så kallade feministiska partier vid makten och en "styrd" utnämningspolitik.

Jämställdhet är precis som demokrati inget vi får till skänks, utan något vi måste arbeta för varje dag i varje sammanhang. Det krävs ett hårt och ihållande arbete för att skapa arbetsförhållanden som lockar både kvinnor och män, att skapa strukturer där erfarenheter och kunskaper värderas utifrån vad de är och inte utifrån fördomar men framför allt att de som fattar beslut vågar rekrytera utanför den innersta bekantskapskretsen.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home

Google
Bloggtoppen.se Reggad på Commo.se BlogRankers.com