ArvebroMörck

allehanda åsikter om utbildningspolitik, familjepolitik, feminism, liberalism, sociallism, snällism och annat som kan vara värt att tycka om. Det finns de som känner oss och menar att vi är ganska lika och för att facilitera sammanblandning tycker vi att det är enklare att skapa en gemensam blogg istället för två olika

Share

Monday, May 28, 2007

Moralisk kompass

En kommunpolitiker i Halmstad, Michael Zand, har lämnat moderaterna men sitter kvar i kommunfullmäktige ändå som politisk vilde. Samtidigt så byter han parti och går med i Sverigedemokraterna. Sd blir då plötsligt vågmästare i kommunen.

Ett par saker slår mig när sånt här händer. Till och börja med den totala avsaknade av moralisk kompass en politiker som Michael har. Att kandidera till ett förtroende uppdrag med bas i en plattform, under ett partis varumärke är att be om om väljarnas förtroende för att för den politiken och för att representera det partiet. Michael har aldrig bett och aldrig fått ett eget, personligt mandat av väljarna i Halmstad. Lämna han partiet hade det rimliga, hederliga och rejäla varit att lämna alla uppdrag i samma stund. Allt annat är bedrägligt i relation till väljarna.

Detta väcker också en fundering om det inte vore bättre att köra ett valsystem med enmansvalkretsar. Johan Norberg funderar på det i ett inlägg och har i det resonemanget en oro för att det skulle ses som enbart ett sätt att blockera Sd. En sån uppfattning skulle öka deras stöd menar Norberg. Jag håller inte med eftersom jag inte tycker att det i första hand är med att blockera Sd som sådana reformer kan motiveras. Risken för haverister som Michael i Halmstad är ett bra skäl, systemet bör utformas så att de med svag känsla för rätt och fel inte frestas att manipulera det.

Enmansvalkretsar är även ett bra sätt, till skillnad från hur det gör idag, att främja personval och den nära kontakt med väljarna som den ankytningen ger. Partierna skulle behöva ändra sig lite men de skulle knappast dö ut. En starkare fokus från kandidaterna i varje krets och en mer spännande urvalsprocess inför varje val för partimedlemarna i den kretsen skulle till och med vara vitaliserande för partierna. Dagens system där listor tas fram i kommitte har klara brister i genomskinlighet, även för den som är medlem i ett parti.

Kommunalt skulle det göra underverk för representationen av hela kommunen. På riksplanet skulle det leda till mer profilerade politiker, mindre administrativa politiker i riksdagen och en tydligare debatt. Klart så finns riskerna att det blir för mycket dokusåpa över det hela och att personfixeringen tar överhanden över ideologiskt innehåll. Men ärligt talat. Det är mest personfokus nu med och i klar politisk kamp valkrets för valkrets skulle kandidaterna sannolikt tvingas ta fram sakfrågorna för att vinna väljarnas förtroende. Väljarna är en hårdare och mindre kamratlig uppdragsgivare än vännerna i det egna partiet.

PS Michael, lämna stolen i kommunfullmäktige till dem den rätteligen tillhör: de moderata väljarna i Halmstad.

Andra bloggar om: , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home

Google
Bloggtoppen.se Reggad på Commo.se BlogRankers.com