ArvebroMörck

allehanda åsikter om utbildningspolitik, familjepolitik, feminism, liberalism, sociallism, snällism och annat som kan vara värt att tycka om. Det finns de som känner oss och menar att vi är ganska lika och för att facilitera sammanblandning tycker vi att det är enklare att skapa en gemensam blogg istället för två olika

Share

Wednesday, April 25, 2007

Partiet utan uppgift

När Leijonborg i veckan meddelade sin avgång som partiledare för Folkpartiet startade som vanligt en mediadebatt om vem som är den bästa efterträdaren. Frågan är dock fel ställd. Diskussionen bör inte handla om vem som ska efterträda, utan om vad personen förväntas göra med ett parti som idag saknar både uppgift och identitet.

Folkpartiet fd. liberalerna har utvecklats från ett idédrivet parti till ett valfokuserat enfrågeparti. Detta är ingen slump utan en medveten strategi från den nuvarande partiledningen tillsammans med den fd. partisekreteraren Johan Jacobsson. 2002 kom medborgarskapstestet och 2006 blev det ordning och reda och kunskapskontroll i skolan.

Efter maktövertagandet i höstas har de ideologiska posititionerna snabbt förändrats inom skolormådet. Socialdemokraternas spindoktorer genomför just nu en tydlig omgörning av oppositionens skolpolitik:Där man först släppte upp en testballong från Ylva Joihansson som fick så positivt mottagnde att Mona Sahlin igår följde upp utspelet. Detta gör att skolfrågan troligen kommer att vara en död "profilfråga" i nästa val.

Det finns i dagsläget bara en aktuell kandidat som ny partiledare för folkpartiet, Jan Björklund. Huruvida detta är en bra kandidat eller inte får de som fortfarande är partimedlemmar avgöra. Utifrån kan man dock fråga sig om den mest profilerade skolpolitikern är bäst lämpad att leda ett parti som saknar identitet och spindoktor samtidigt som man febrilit letar efter en ny "profilfråga" inför valet 2010.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home

Google
Bloggtoppen.se Reggad på Commo.se BlogRankers.com