ArvebroMörck

allehanda åsikter om utbildningspolitik, familjepolitik, feminism, liberalism, sociallism, snällism och annat som kan vara värt att tycka om. Det finns de som känner oss och menar att vi är ganska lika och för att facilitera sammanblandning tycker vi att det är enklare att skapa en gemensam blogg istället för två olika

Share

Tuesday, September 12, 2006

Mediavänstern kan inte satir

http://www.expressen.se/index.jsp?a=677703

Faktums Natanael Karlsson skickade ett mail till Lejonborg inför gårdagens utfrågning i SVT med innebörden att Natanael kunde ficka inloggningsuppgifter till SVT intranät för att förbereda folkpartiet inför programmet. Mening hävdar Natanael var att utöva satir.

”Satir, förlöjligande av mänskliga svagheter eller missförhållanden i litterär form. Termen användes i romersk litteratur om en kåserande diktart som introducerades av Lucilius (100-talet f.Kr.), som förbättrades av Horatius och som erhöll polemisk skärpa hos Juvenalis. Först efter fransk-klassicismen upphörde termen satir att beteckna en särskild diktart och blev ett begrepp använt för att karakterisera litterära verk som i kritiskt syfte gycklar med (det offentliga livets) missförhållanden.

Satir finns i form av prosa, dikter, teckningar, dramatik, revyer, filmer, TV-serier eller radioprogram. Man kan väl till viss del även kalla ståuppkomik för satir.” ( http://sv.wikipedia.org/wiki/Satir)

Hade meningen varit att utöva satir i rollen som programledare vid SVT så hade han gjort en grej av detta i ett program – t ex jag borde kanske skickat mitt lösenord till Lejonborg inför utfrågningen, men då hade jag väl blivit avstängd precis som kollegan på Expressen. Att som nu skicka ett mail till en partiledare inför en viktig TV sändning utan koppling till att avse sprida detta i ett större sammanhang eller göra det inom ram för det program man arbetar med är inte satir enligt en normal definition. Det är möjligen satir i betydelse ”ord som används av mediapersoner för att få göra vad som faller dem in oavsett om det är orimligt, plumpt eller oansvarigt”

Det kan i och för sig vara så att Natanael är avundsjuk på kollegan på SR Tove Leffler som är avstängd för att hon inte klarade av att följa public services spelregler? Eller så är det så att hans tidigare aktivism spökar så här i valtider?

”Johan Ingmar Natanael Karlsson (född 2 oktober 1972 i Almby, Örebro län) är en svensk journalist, programledare och komiker. Han har bland annat varit reporter i tv-programmet Mediemagasinet, medverkat i humorprogrammet Pippirull i Sveriges Radio P3 och i radioprogrammet Tendens, humorserien Skatan och barnprogrammet Kent Agent och de hemliga ställena i SVT. Hösten 2005 övertog han som ny programledare i samhällsmagasinet Faktum i SVT2.

Natanael Karlsson var tidigare aktiv i Ung Vänster!”

( http://sv.wikipedia.org/wiki/Natanael_Karlsson )


Andra bloggar om: , , , , ,


0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home

Google
Bloggtoppen.se Reggad på Commo.se BlogRankers.com