ArvebroMörck

allehanda åsikter om utbildningspolitik, familjepolitik, feminism, liberalism, sociallism, snällism och annat som kan vara värt att tycka om. Det finns de som känner oss och menar att vi är ganska lika och för att facilitera sammanblandning tycker vi att det är enklare att skapa en gemensam blogg istället för två olika

Share

Tuesday, August 22, 2006

Rösta för ett maktskifte – men låt inte populisterna få formulera politiken

Nu lyfter Folkpartiet åter fram kravet på språktest för medborgarskap. I dagens Svenska Dagbladet får man även intrycket att det kommer att bli en del av alliansens kommande gemensamma valmanifest. Det mest intressant i artikeln är varför Folkpartiet åter för fram kravet. Lars Leijonborg säger:

– Jag tycker att vi har mycket starka argument, och mina kollegor måste förstå vilken alldeles speciell roll den här frågan spelar för folkpartiet. Vi tredubblade vårt röstetal efter att vi hade gått fram med den, och känner en oerhörd förpliktelse gentemot de väljarna som röstade på oss.

Med andra ord, kravet är bra eftersom väljarna gillar det, inte för att det är ett bra förslag i sig. För övrigt, sedan när har politiker förpliktelser att genomföra en politik som de gick till val på förra valet och hur många val tillbaka har jag som väljare i sådant fall rätten att utkräva denna förpliktelse.

Folkpartiets praktiska politik formulerades tidigare genom en ofta kraftig debatt mellan ideologiskt drivna socialliberaler och mer pragmatiska men mycket medmänskliga frisinnade. Dessa båda grupper drevs dock av ett gemensamt engagemang för alla människors lika värde och rättigheter, vilket bland annat manifesterades i partiets flyktingpolitik. Idag formuleras partiets politik inte av idéer och engagemang utan av opinionsundersökningar, vilket måste vara det yttersta tecknet på ett populistiskt parti.

Sverige behöver inte mer populism, utan fler nya idéer som framförs av modiga politiker som inte i första hand styrs av hur ett politiskt utspel värderas av opinionen. Rösta för alliansen, men se upp för populisterna!
Andra bloggar om: , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home

Google
Bloggtoppen.se Reggad på Commo.se BlogRankers.com