ArvebroMörck

allehanda åsikter om utbildningspolitik, familjepolitik, feminism, liberalism, sociallism, snällism och annat som kan vara värt att tycka om. Det finns de som känner oss och menar att vi är ganska lika och för att facilitera sammanblandning tycker vi att det är enklare att skapa en gemensam blogg istället för två olika

Share

Wednesday, April 12, 2006

Kårobligatorium

I dag presenterades en utredning om hur den obligatoriska anslutningen till studentkårer och nationer kan förbättras. Innan den kom hade jag inga högt ställda förväntningar men utredningen är välskriven. Slutsatserna är i många stycken konstiga och direktiven gav inte utrymme för frågan om rätt eller fel med obligatorium men det känns ändå som ett rejält hantverk.

Utredningen konstaterar att studentkårerna skall ses som en del av lärosätet, en de som är till för att kanalisera studenterna inom organisationen. Utredningen ser detta som något gott. Själv ser jag det ett argument för att studentkårerna kanske ska finansieras på samma sätt som de fackliga företrädarna, dvs med lärosätenas medel. Klarar de fackliga av att ha finansieringen från sin motpart så klarar kårerna det.

Ännu tydligare att utredningen ser kårerna som en del av högskolorna blir det när de föreslår att Högskoleverket skall granska deras kvalitet. Frågan är om det inte blir så att besluten att kritisera Högskoleverket bedöms vara av dålig kvalitet…

Förslaget om kvalitetsgranskning av en icke-statlig organisation skall läggas på den statliga myndigheten Högskoleverket känns lite desperat, antingen ett utfall av en önskan att lägga förslag eller en effekt av centrala myndigheters vanliga önskan att öka sitt mandat.

Sammanfattningsvis blir resultatet av utredningens förslag bibehållen tvångsanslutning, smalare mandat för kårerna, kvalitetstolkningen läggs hos staten och inte i kårmedlemmens röst och en överklagande system som jag tror glad kårmotståndare kommer använda tills Överklagandenämnden gråter.

Utredningen får väl ta sin plats på hyllan med alla de andra om obligatoriet. Ytterliggare en välgjord utredning utan framtid.


Andra bloggar om: , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home

Google
Bloggtoppen.se Reggad på Commo.se BlogRankers.com