ArvebroMörck

allehanda åsikter om utbildningspolitik, familjepolitik, feminism, liberalism, sociallism, snällism och annat som kan vara värt att tycka om. Det finns de som känner oss och menar att vi är ganska lika och för att facilitera sammanblandning tycker vi att det är enklare att skapa en gemensam blogg istället för två olika

Share

Thursday, April 27, 2006

Kinesiska problem

Kina lyfts ofta fram som ett exempel på enorm tillväxt. Tillväxten i sig är inte problemfri och förutsättningarna för den inte heller helt strömlinjeformade inför framtiden. Ett problem är tillgången på arbetskraft och de nyutbildades kunskaper.

I en artikel i International Herald Tribune i måndags kom ett antal röster till tals om det svåra läget på den kinesiska arbetsmarkanden för arbetsgivare som söker kvalificerad personal. Dels är marknaden överhettad och det är svårt för företagen att få tag på de mest talangfulla medarbetarna. Dels är det kinesiska utbildningssystemet enligt artikeln inte uppbyggt för att möta en internationell, projektorienterad arbetssituation. Språkkunskaperna brister, självständigheten och den praktiska erfarenheten är för liten medan boklärdheten är styrd.


Artikeln är intressant dels som en bild av dagens Kina dels som en påminnelse till oss här hemma om att utbildningssystem inte alltid uppfyller arbetsmarknadens krav. Antingen får systemen justeras eller så får arbetsgivare bli bättre på att träna upp talanger man vill ha i sin verksamhet efter att de fått sin anställning.

http://www.iht.com/articles/2006/04/24/news/talent.php


Andra bloggar om: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home

Google
Bloggtoppen.se Reggad på Commo.se BlogRankers.com