ArvebroMörck

allehanda åsikter om utbildningspolitik, familjepolitik, feminism, liberalism, sociallism, snällism och annat som kan vara värt att tycka om. Det finns de som känner oss och menar att vi är ganska lika och för att facilitera sammanblandning tycker vi att det är enklare att skapa en gemensam blogg istället för två olika

Share

Thursday, March 16, 2006

Utbildas det för många akademiker? Utbildas det fel sorts akademiker?
Ja definitivt och absolut inte.

JUSEK driver tesen att det utbildas för många baserat på att akademiker arbetslösheten är hög. Detta verkar ha blivit en etablerad sanning i SACO retoriken. Det är inte utan att jag undrar om det kanske är lite för enkelt. Att som JUSEK verkar vilja centralisera styrningen av vilka utbildningar som ges och hur många som får gå dem kommer bara leda till andra problem. Prognosstyrning på arbetsmarknadsprognoser funkar inte så bra. Kraftigt förenklat: Skulle det vara brist på personal till sjukvården och skolan om man kunde styra så?

Det som behövs är bättre information från arbetsgivare, fack, högskolor mfl mfl om vad som är rimliga förväntningar efter en akademisk utbildning. Det är inte längre än garanterad väg till arbete eller ett vaccin mot arbetslöshet. Det är däremot en möjlighet att stå starkare på arbetsmarknaden.

Den enskilde är bättre på att göra sina livsprognoser än det offentliga och fackföreningarna är. Bättre än industrin och vården också. Individen gör valet men alla andra kan hjälpa till med information och får gärna försöka påverka, men att styra med spärrar hjälper ingen. Utom kanske de som redan är på arbetsmarknaden. Kanske det var poängen?

Andra bloggar om: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home

Google
Bloggtoppen.se Reggad på Commo.se BlogRankers.com