ArvebroMörck

allehanda åsikter om utbildningspolitik, familjepolitik, feminism, liberalism, sociallism, snällism och annat som kan vara värt att tycka om. Det finns de som känner oss och menar att vi är ganska lika och för att facilitera sammanblandning tycker vi att det är enklare att skapa en gemensam blogg istället för två olika

Share

Friday, March 31, 2006

Rothstein har en plan

Jag satt egentligen och filade på en kommentar till Bo Rothsteins bidrag i Axess 2/06 men istället kommer ett inlägg på DN-debatt idag av honom, som bara måste kommenteras.

Det är svårt att veta, med tanke på tonen i artikeln, om man ska ta honom på allvar. Men artikeln går ut på att professorer som är män, och där det finns behöriga kvinnliga tronpretendenter, ska erbjudas förtidspension efter 50 års ålder. Syftet är enligt Rothstein dels att göra plats åt kvinnliga forskare, dels att de manliga professorerna under sin pension ska ägna sig åt forskning och inte åt "att besluta om anslag och tjänster". Rothsteins förslag kan vid en första anblick vara ett slag för jämställdheten, men vid närmare eftertanke slog mig följande:

– Om männen får pensionera sig vid 50 år för att bara ägna sig åt forskning, så kommer det att leda till att det blir finare och viktigare att vara professor emeritus istället för att de facto arbeta som professor. På så sätt slipper Rothstein att delta i grundutbildningen, handleda doktorander, vara sakkunnig och annat mindre fint. För att istället helt kunna ägna sig åt sin forskning för medel som han har tid att söka för sig själv medan hans kvinnliga kollegor kommer att få mindre och mindre tid att forska. Listigt Rothstein!


Andra bloggar om: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home

Google
Bloggtoppen.se Reggad på Commo.se BlogRankers.com